Nieuwe inzichten omtrent kwalitatieve stationsontwikkeling
Het onafhankelijk internationaal onderzoeksbureau Rebel onderzocht welke factoren het succes van een stationsontwikkeling bepalen en in welke mate de omgeving rond het station een meerwaarde kan vormen voor reizigers, pendelaars, bewoners en stad of gemeente. Het onderzoek betrof een statistische, interpretatieve analyse van de ruimtelijke ontwikkeling van de stationsomgeving van de Vlaamse hoofdstations (Roeselare, Aarschot, Sint-Niklaas en Leuven), in opdracht van het Departement Omgeving. Hierbij werd niet enkel de directe omgeving van het station in rekening genomen, maar ook de ruimere omgeving.
Parameters voor een kwaliteitsvolle stationsontwikkeling
In eerste instantie wees het onderzoek uit dat de ontwikkeling van de stationsomgeving pas geslaagd is wanneer er aan twee hoofdparameters voldaan is: de versterking van de primaire stationsfunctie enerzijds en de ruimtelijke inrichting van de ruimere omgeving anderzijds. Dat betekent dat er in de eerste plaats sterk ingezet moet worden op de connectiviteit, overstapmogelijkheden en de verblijfskwaliteit binnen het station. In de tweede plaats pleiten de resultaten van het onderzoek voor meer aandacht voor de functionele kwaliteit van de omgeving rond het station. Denk hierbij aan diensten, handel, kantoren, woonmogelijkheden en recreatie binnen een straal van 750 m van het stationsgebouw.
Een bepalende factor voor het succes van een stationsomgeving is dus de mobiliteitsfunctie, i.e. het aantal reizigers en een vlotte verbinding naar grootsteden. Daarnaast is ook de woondensiteit erg belangrijk, al blijken beide factoren wederzijds afhankelijk te zijn. Hoe meer mensen er immers in de stationsomgeving wonen, hoe meer er ingezet kan en zal worden op een mobiliteitsfunctie en omgekeerd, hoe meer er ingezet wordt op mobiliteit, hoe aantrekkelijker de stationsomgeving als woonplaats wordt. Ook een goede sociale mix creëren blijkt uit het onderzoek opportuun voor de omgeving, net als mobiliteit en veiligheid.
De stationsomgeving van Aalter: een schoolvoorbeeld
Als uitbreiding van het Aalterse centrum, werd er aan het station – op een vlakte van 4 hectare – een volledig nieuwe wijk ontworpen. Met dit ambitieuze project plaatst Aalter de stationswijk op de voorgrond om mooie publieke ruimtes en woonomgevingen te creëren. Zo zijn de aanleg van een nieuw autoluw stationsplein, een publiek park en de bouw van appartementen, maar enkele onderdelen van het transformatieproces.
In de nieuwe woonwijk is er ruimte voorzien voor 30 woningen en een vijftiental appartementsgebouwen met op de gelijkvloerse verdieping ruimte voor winkels en dienstverlening. De kunstacademie en diverse horecazaken krijgen eveneens een nieuwe stek in deze bloeiende wijk. Daarnaast is er veel plek voor groen: een rustige binnentuin, nieuw park en heel wat groene accenten tussen de gebouwen. De hele verkaveling is een speling van appartementsblokken met verschillende hoogtes, wat de nieuwe woonwijk een bijzonder en eigentijds karakter geeft.
Hoe DC Belgium inspeelt op de verwachtingen
DC Belgium neemt in deze unieke, frisse omgeving de ontwikkeling van Woonproject De Smedenpoort voor z’n rekening. De Smedenpoort bestaat uit stijlvolle appartementen en commerciële ruimtes verspreid over meerdere gebouwen. De appartementen werden ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau A33, een bureau dat zijn opdrachten per definitie kadert in een brede ruimtelijke en maatschappelijke context. Projecten van A33 worden gekenmerkt door hun vernieuwende vormgeving, eigentijds materiaalgebruik en oog voor detail.
DC Belgium heeft dit ambitieuze woonproject onderverdeeld in twee fases: Yzerenwaag en Stadswaag. Twee markante gebouwen in het verlengde van het stadscentrum. Met veel oog voor rust en groen. Met alle voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, scholen en restaurantjes op een boogscheut. Stadswaag biedt de keuze uit ruime, lichte appartementen met 2 of 3 slaapkamers en grote terrassen die uitkijken op de binnentuin.