Is de vastgoedmarkt immuun voor COVID-19?
Waar sterk consumentenvertrouwen, stijgende inkomens en een dalende werkloosheid voor heel wat aan- en verkopen zorgden begin 2020, kent de vastgoedmarkt nu een kleine terugval door de coronacrisis. Het begin van een vastgoedcrisis, of toch niet? Meer weten? Lees verder in de blog.
2020 begon relatief sterk
Hoewel we in het eerste kwartaal een lichte terugval in de aan- en verkopen vaststelden, is die niet te wijten aan de corona-uitbraak. Wel kunnen we de terugval toeschrijven aan de afschaffing van de woonbonus. Die bonus zorgde eind 2019 immers nog voor een stevige boost in het aantal verkoopovereenkomsten omdat heel wat particulieren nog snel wilden profiteren van het belastingvoordeel. Investeerders vonden het te druk op de vastgoedmarkt en hielden zich gedeisd. Begin 2020 schoten ze terug in actie en werden er voornamelijk investeringspanden verkocht. Ook nu stellen we vast dat vastgoedinvesteerders vaker in appartementen beleggen.
Sinds 18 maart, de dag dat de overheid de verstrengde maatregelen invoerde, zien we een daling in het aantal verkochte woningen, maar verwacht wordt dat deze trend niet zal aanhouden. De vastgoedmarkt staat stevig en gaat creatief om met de opgelegde maatregelen. Virtuele rondleidingen, bezoeken via WhatsApp, toelichting via videocalls en zelfs digitale overeenkomsten zijn sinds de crisis goed ingeburgerd in de vastgoedsector.
De impact van corona
Om de impact van de coronacrisis op de vastgoedmarkt op langere termijn in te schatten, moeten we geduldig zijn, want ook bij de economische crisis van 2008-2009 toonde de vastgoedmarkt zich uiterst veerkrachtig. Toen herstelde die markt zich in minder dan geen tijd en daalde het aantal transacties slechts gedurende één kwartaal, met een minuscule prijsdaling.
Experts vermoeden dat het aantal verkooptransacties na de coronacrisis opnieuw zal stijgen. Vastgoed blijft namelijk in het oog springen van investeerders, zeker nu de aandelen crashen en bedrijven hun dividenden schrappen. Daarenboven blijft de rente op de spaarboekjes nog steeds historisch laag, is er geen overaanbod aan woningen en blijft het aantal gezinnen toenemen. Mensen hebben nu ook wat meer vrije tijd en struinen het web af naar interessante panden en projecten. Na de crisis verwacht de vastgoedmarkt dan ook dat de investeerders zullen zorgen voor een nieuwe kapitaalinjectie, gevolgd door de iets voorzichtigere particulieren.
Investeringsprojecten van DC Belgium
Investeren in een project van DC Belgium is een verstandige en veilige belegging. Betaalbare woonkwaliteit aanbieden zit in ons DNA verstrengeld. En die woonkwaliteit gaat verder dan enkel een mooi en gezellig appartement. Het begint met het onderzoeken van de lokale markt, gevolgd door het ontwerpen van een product dat steevast scoort op de verkoop- en huurmarkt. De ligging vlak bij een stadskern en noodzakelijke voorzieningen is uiterst belangrijk, net als de integratie van groene zones zoals een buurtpark. De toepassing van strenge energienormen maken onze appartementen future proof en garanderen hoge huuropbrengsten en een stijgende marktwaarde.
Bronnen: De Standaard, Gazet van Antwerpen, Expertise News