Menu
Selecteer een pagina
Header image: Verticale wijken maken hun opmars in België

Verticale wijken maken hun opmars in België

Waar appartementen de voorbije decennia vaak beschouwd werden als een opeenstapeling van kleine, identieke huisjes is er de laatste jaren een interessante evolutie waar te nemen op de vastgoedontwikkelingsmarkt. Heel wat ontwikkelaars, waaronder ook DC Belgium, vinden zichzelf in een nieuwe visie op hoogbouw. Er is een evolutie ingezet naar verticale wijken, waar verschillende woontypologieën en gemeenschappelijke ruimtes een breed doelpubliek aantrekken.

Een antwoord op de veranderde noden

Waar het vooralsnog niet eenvoudig was om een wijkgevoel te creëren binnen een appartementencomplex, biedt een verticale wijk een interessant en doordacht alternatief voor het klassieke appartementsblok. De idee hierbij is dat er in een appartementsgebouw enerzijds verschillende woontypologieën voorzien worden, van studio tot loft, en anderzijds ook gemeenschappelijke ruimtes die een échte meerwaarde bieden voor de bewoners van het appartementsgebouw, maar ook voor de buurtbewoners. Door bijvoorbeeld op de gelijkvloerse verdieping een horecazaak en supermarkt te huizen, speelt dit nieuwe concept in op samenhorigheid, in tegenstelling tot het isolerende effect van het klassieke blok. Zo is er in sommige projecten zelfs een gemeenschappelijk dakterras of een praktische laundry room, waar men als ’s een praatje kan slaan met de buren.

Door verschillende woontypologieën aan te bieden, wordt er ook een breder doelpubliek aangesproken en creëert men in de verticale wijken een sociale mix van studenten, starters, jonge ouders, empty nesters, gepensioneerden… Daarnaast vloeit privacy en sociale interactie er samen en creëert een verticale wijk bijgevolg heel wat mogelijkheden voor jong en oud.

Van monofunctioneel naar polyvalent

Ook bij DC Belgium spelen wij in op deze evolutie en zien wij het concept ‘wijk’ alsmaar breder. In het project Le Champ du Moulin in ’s Gravenbrakel combineren wij bijvoorbeeld reeds verschillende woontypologieën en is er een supermarkt (Intermarché) aan de ingang van de site. Door daarnaast ook een volledig nieuw buurtpark van maar liefst 2 hectare aan te leggen, garandeert DC Belgium een gemeenschappelijk ontmoetingsruimte voor alle bewoners. Meer weten over dit project? Ontdek het via lechampdumoulin.be.