Menu
Selecteer een pagina
Header image: Waarom een appartement een ideale investering is voor beginners

Waarom een appartement een ideale investering is voor beginners

Klein maar fijn. Het is een gezegde dat ook opgaat binnen de vastgoedwereld. Natuurlijk kunt u het direct groots zien en een vrijstaand pand op de huurmarkt lanceren, maar wie het zichzelf niet te moeilijk wilt maken, begint beter klein. Zo stelt het vastgoedpanel van De Tijd vast dat een slim gekozen appartement vandaag de dag een ideale investering is voor beginnende investeerders.

De markt anno 2019

Wie even rondrijdt in Vlaanderen, merkt ongetwijfeld de veelheid aan nieuwbouwappartementen en projecten in opbouw op. Bouwpromotoren slopen oude woningen en bouwen in de plaats appartementsblokken met meerdere wooneenheden. Heel wat investeerders stellen zichzelf dan ook de vraag of we niet met een overaanbod kampen, maar niets is minder waar. Doordat een koopwoning voor velen onbetaalbaar blijkt, nemen alsmaar meer mensen hun toevlucht naar de huurmarkt. Voorspeld wordt zelfs dat het percentage huiseigenaars de komende tien jaar met 7 procent zal dalen, van 72% naar 65%. Het gevolg? Een nog grotere vraag naar huurwoningen en een interessante kans voor investeerders die vastgoed als rendabel alternatief zien voor veilige beleggingen zoals kasbons.

Aandachtspunten voor beginnende vastgoedinvesteerders

Investeerders die hun eerste stappen zetten op de vastgoedmarkt, kunnen enkele vuistregels hanteren die het rendement van hun investering de hoogte injaagt:

 • Stad boven dorp
  Hoe hoger de bevolkingsdichtheid van de locatie van het pand, hoe groter de afzetmarkt. Daarenboven is zowel de leefbaarheid en mobiliteit voor huurders erg belangrijk. Een pand in een stad scoort bijgevolg aanzienlijk beter dan een pand in een dorp. Let hierbij ook zeker op de bereikbaarheid van het vastgoed: zijn er belangrijke invalswegen? Kan men er rekenen op het openbaar vervoer? Zijn er voldoende winkels, schooltjes en restaurants in de buurt?
 • Jan Modaal is ideaal
  Een huis met 8 slaapkamers en een zwembad kunt u dan wel aan een hogere prijs verhuren, toch is het interessanter om te investeren in een pand dat 1 tot 3 slaapkamers heeft. De meeste gezinnen bestaan namelijk uit 3 à 4 personen, en dus is de afzetmarkt voor zulke panden groter. Wie zijn pand snel en voortdurend verhuurd wilt zien, speelt dus maar beter op zeker.
 • Nieuwbouw is futureproof
  Huurders verkiezen over het algemeen nieuwbouw boven oudere panden. Wie investeert in een nieuwbouwwoning vermijdt bijgevolg leegstand en verzekert zo zijn rendement. Bovendien brengt een nieuwbouw nog wat voordelen met zich mee. Zo zijn er in de eerste jaren erg weinig (herstellings)kosten, is een nieuwbouwwoning de facto energiezuiniger en kan de verhuurder de prijs net iets hoger zetten dan bij een bestaand pand. Als onervaren investeerder is het bovendien niet aangewezen om zich aan een renovatie te wagen, want daarbij duiken er vaak onvoorziene kosten op.
 • Appartement biedt zorgeloosheid
  Een appartement is niet enkel voordeliger in aankoopprijs, maar ook wat betreft het beheer van het gebouw. In appartementsgebouwen worden de gemeenschappelijke delen namelijk beheerd door een derde partij.
Le Champ du Moulin: uw appeltje voor de dorst

Dit project van DC Belgium biedt beginnende investeerders exact wat ze zoeken: een nieuwbouwappartement in een volledig nieuwe, groene wijk op wandelafstand van het centrum van ’s Gravenbrakel (Braine-le-Comte), nabij de belangrijkste invalswegen van de streek. Door een volledig wijk te creëren, zorgt DC Belgium voor een meerwaarde voor de volledige buurt, en wordt de buurt – en dus ook de waarde van de panden – in één klap opgewaardeerd.

Le Champ du Moulin in een notendop:

 • Moderne nieuwbouwappartementen
 • Verschillende woontypes voor sociale mix
 • Toplocatie nabij centrum
 • Grote vraag naar huurappartementen
 • Supermarkt vlakbij
 • Buurtpark van 2 hectare (reeds aangelegd)
 • Project in opbouw, maar al deels bewoond

Meer weten

Het kostenplaatje

Naast de prijs van het appartement dat u koopt, zijn er nog enkele bijkomende kosten die het succes van uw vastgoedinvestering bepalen:

 • De registratierechten: afhankelijk van gewest en het type pand (bestaand pand vs. nieuwbouw).
 • De onroerende voorheffing: belasting gebaseerd op KI (kadastraal inkomen) en afhankelijk van gewest.
 • De personenbelasting: belasting gebaseerd op KI en afhankelijk van gebruik (professioneel vs. particulier)
 • Het belastingsvoordeel bij lening: fiscaal voordeel, ook wel intrestaftrek genoemd.
 • Meerwaardebelasting: geldt enkel bij verkoop binnen 5 jaar na aankoop.

Voor de kosten en fiscale voordelen gelden heel wat voorwaarden en beperkingen.
Laat u bij een eerste investeringsavontuur in elk geval bijstaan door een professional met kennis van zaken.

Wat u moet weten voor u de huurmarkt betreedt?

In tegenstelling tot wat velen denken, kan men de huurprijs van zijn eigendom niet helemaal vrij kiezen. Sinds kort wordt de prijs mede bepaald door het Vlaams Huurdecreet. Met het doel om enerzijds betaalbare woonzekerheid te creëren, en anderzijds een aantrekkelijk investeringsrendement te genereren, werden er prijsafspraken gemaakt die voor heel Vlaanderen gelden. Via huurschatter.be – een portaal van de Vlaamse Overheid – kan men nagaan wat de gangbare huurprijs is voor een pand in een bepaalde regio met een bepaalde oppervlakte. Op die manier kan u een weloverwogen beslissing nemen.

In de wet staat eveneens geschreven dat een verhuurder in principe mag verhuren aan wie hij of zij wil, maar hierbij niet mag discrimineren. Iemand afwijzen op basis van huidskleur of geaardheid is dus bij wet verboden. Is er een huurovereenkomst gesloten? Dan heeft u als verhuurder twee maanden de tijd om het contract te laten registreren. Ook bent u verplicht om een plaatsbeschrijving uit te voeren, een brandverzekering af te sluiten (ook uw huurder moet dit doen) en de huurwaarborg veilig te stellen.