Menu
Selecteer een pagina
Header image: De Blikfabriek: een tijdelijke invulling met een doordachte visie

De Blikfabriek: een tijdelijke invulling met een doordachte visie

Anno 2013 sloot de Crown-fabriek, gelegen tussen de Lageweg en de Krugerstraat in Hoboken, de deuren. Sindsdien lag de oude fabriekssite er verlaten bij, maar sinds een half jaar staat ze onder de naam De Blikfabriek gekend als een bruisende hotspot met een heuse maatschappelijke relevantie.

De situatie na 2013

Vanaf de sluiting van de verpakkingsfabriek Crown lag het terrein van 30.000 m2 er verlaten bij. Het werd door velen beschreven als een troosteloze plek die de buurt een onveilig en duister gevoel bezorgde. Projectontwikkelaar DC Belgium kocht de gigantische site eind 2017 en koos ervoor om er een tijdelijke herbestemming voor te zoeken, alvorens er een kwalitatief woonproject te ontwikkelen.

De Blikfabriek, verrassend veelzijdig

Aan de hand van een participatief traject i.s.m. de stad Hoboken streeft DC Belgium ernaar om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de herontwikkeling. Het resultaat moet een nieuwe, gezellige en groene woonomgeving worden die een meerwaarde is voor de bewoners, de buurt en de stad. In afwachting van de afbraak en de ontwikkeling van het nieuwbouwproject, bedacht DC Belgium ‘De Blikfabriek’. De oude loodsen van de fabriek krijgen hiermee een tijdelijke invulling en geven een boost aan een buurt waar verder weinig te beleven valt. Het is een nieuwe trekpleister in Hoboken die ruimte biedt voor een mix aan sociale, culturele en sportieve initiatieven.

In De Blikfabriek vindt u onder meer een kringloopwinkel, verschillende expositieruimtes, ateliers, een co-working space, een muziekcentrum, een verhuurdienst en ruimtes voor urban sports. Zo zijn er indoor voetbal- en paddelvelden, een uitdagend klimparcours, een moto- en BMX-parcours en komen jong en oud er samen in het grootste indoor skatepark van België. De lokale vzw’s die er huizen tonen zich eveneens maatschappelijk geëngageerd: Slim vzw Huiswerkklas helpt scholieren, Recht-Op vzw strijdt voor minder sociale uitsluiting en richt zich op maatschappelijk kwetsbare jongeren. Ietstof zet textiel dan weer in de kijker bij jong en oud. Ook het buurtcafé Cantin is sinds de opening een bruisende ontmoetingsplek geworden voor de buurtbewoners en Antwerpenaren.

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in De Blikfabriek?
Ontdek het via blikfabriek.be